HISTORIEN OM VÅRT TIMMERHUS

Från timmerskal till totalrenovering

Historien om gården

Timmerhuset påbörjades år 1853 och stod klart 39år senare. Byggherren var Johan Bodin med hjälp av sin far Olof Bodin. Tanken var att bygga ett gediget hus till sin familj med fem barn. Sorgligt nog dog tre av de fem barnen, samt efter en tid gick hustrun bort efter de sista barnets födelse. Med tiden gifte Johan om sig med gårdens piga och dom fick sig ett barn.

Genom åren har det stått sammanlagt sju byggnader på gården, samt en stor hässja. Familjen levde på jordbruket och vintertid turades bönderna i byn om att leverera mjölk till mejeriet i Arnäsvall som senare kom att hamna i Gullänget, Örnsköldsvik. 

Man hade också olika arbeten utanför hemmet, med häst och släde körde man bland annat kalk och gödsel.

Vårt blivande hem tog 1,5år 

Där stod vi med nycklarna i handen, på en fuktskadad entrétrappa. Med vetskap om att vi kommer behöva renovera, men inte alls hur mycket tid vi skulle behöva lägga på renoveringen. 
Listerna i vardagsrummet plockade vi varsamt ned för att kunna spara och sätta tillbaka. Trägolv togs upp för att kunna tilläggsisolera, och samma gällde väggar och tak. 

Nya avloppsrör, vatten, el och bergvärme sattes in. Hallen öppnades upp, för att ge ett luftigare intryck. Köket flyttades till andra sidan rummet, då vi ville komma åt utsikten emot bergen och sjön. Vedspisen fick sig en omgång ny puts. 

Vi jagade gamla pardörrar på radion för att få in känslan av att dom alltid suttit där. Nya trägolv lades in och såpskurades. 
Alla material är valt med omsorg och hänsyn till husets karaktär.   

Med vänliga hälsningar,
Molly & Sebastian 

Renoveringstips!

Boasering.

För att skapa en mer ombonad känsla i rummet valde vi att sätta MDF skivor som sedan kläddes med lister. 

Tips är att kapa till en mall för önskad distans mellan listerna som används för att enkelt kunna få till önskad storlek på rutorna.

Såpskurade trägolv.

Ett levande material som förvisso kräver underhåll. Med barn, djur eller möblering är det lätt hänt att det blir märken. När man skurar på reporna reser sig träfiberna och i de flesta fall har reporna försvunnit. 

Tips våga fråga andra med erfarenhet av materialet, hur fungerar det i praktiken? Håller det i vardagen? 

Designcement.

I badrummet ville vi att gammalt möter nytt skulle betonas. Därför letade jag ett material som skulle ge en rå känsla men som också skulle fungera i våtrum. 

Design by cement, ett miljövänligt och levande material som andas och är enkelt att hantera. 

Tips låna hem material du är nyfiken på, kanske känns de rätt i butiken. Men det är alltid bäst att se det i rummet du tänkt dig. 

Gjuta egen betongskiva som köksbänk

Först och främst använde vi oss utav formplywood samt 30mm regel (för önskad tjocklek). Tänk på att kontrollmäta för att få exakta mått.

Runtom drog vi en latexfog för att få en mjukare kant ut emot köket, för att det ska vara behagligare att luta sig emot helt enkelt.

Steg två, för att få betongen att släppa ifrån skivan använde vi grönsåpa i botten av formen. Om man drar en bomullstrasa med oregelbundna rörelser skapas ett levande mönster.

Till gjutningen använde vi finkornig expanderbetong, slutligen efter att ha slipat och putsat skivan använde vi hårdvax som ytbehandling, som upplever har fungerat bra. 

Besök gärna vår instagram för att se bilder ifrån renoveringens gång.

@gardenoveron