Gården Överön

Anno 1892

Längst en slingrig grusväg möts man på toppen av Överön, ett idylliskt sekelskifteshus omgiven av grönska, berg och sjöutsikt. Bara ett stenkast norr om Örnsköldsvik.

• Molly Åkerstedt •

MER ÄN BARA ETT HEM

Från timmerskal och dubbla underställ till ett välkomnande andrum

Stora salen 

Vardagsrummet blev kärlek vid första ögonkastet

Vi hade inga planer på att flytta ifrån stan, med den mysigaste vindsvåningen som du kan tänka dig. Med stora fönstervalv och parkettgolv. 

Av en slump såg jag annonsen och vi gick på husvisningen. Omringad av medaljongstapeter, breda såpskurade trägolv och en kakelung. sneglar jag på Sebastian och säger upprymd " Här vill jag bo."

Om mig

En Guldsmed som har intresse för renovering, inredning och odla

Innerst inne har jag alltid vetat att jag kommer att arbeta med händerna. Kanske för att jag är uppvuxen med två estetiska föräldrar som alltid givit en uppmuntran om att åtminstone testa. Så i mitt fall blev det att 16åriga jag flyttade på egen hand ner till Östergötland. Där utbildade jag mig till Guldsmed och jobbar idag 10år senare heltid på ett litet anrikt familjeföretag. 

Renoveringsintresset har växt fram under husrenoveringens gång. Odla, måla eller hålla på med lera händer också när känslorna faller på. 

Inredning 

Hemmet är fyllt av loppis, auktionsfynd eller hemmabyggen

Många möbler ha fått följa med mig genom åren, det finns mycket minnen bakom varje pryl. 

Jag tycker att det känns personligt att alla saker är handplockade på en loppis efter vägen eller funnen på en gårdsauktion. 
Som byrån i sovrummet, den fann jag som 15åring på en loppis. Det såg ut som ett riktigt Finus och Petsson skåp, med många lådfack och dold förvaring.
Hur underbart är det att du aldrig vet vad du kommer hem med? 

Som att möblemanget eller saken väljer just dig.  


 Gården 

Lantdrömmen som blev sann

Efter att vi köpte huset bjöd den dåvarande ägaren hem oss på fika. Hon synade oss ifrån topp till tå, det var faktiskt så! rätt person skulle ta sig an huset. Vi skulle ju ändå föra släktgårdens historia vidare då det finns dokumenterat så långt in på 1600-talet.
Idag har vi hunnit  med en heldel. Nedervåningen är totalrenoverad men i gammal anda samt påbörjat på ovanvåningen. 

En uteplats med skifferplattor och blomsterrabatt har kommit till bredvid den vildvuxna bondsyrenen. 

Ritningar på ett garage är också under framställning.